Kanske är du uppe i ett renoveringsprojekt eller går i sådana tankar. Det kan många gånger kännas övermäktigt och jobbigt med renoveringsprojekt. Mycket kan du göra själv, annat kan vara bra att få hjälp med eller kompromissa. Oavsett är fönster viktiga för ljusinsläpp, särskilt när det mörka vinterhalvåret tågat in.

 

Att anlita någon för fönsterrenovering i Stockholm är idag lätt. Det finns gott om firmor och personer att anlita för hjälp. Vissa steg kan du själv göra om du känner att du kan och vill det. Dem första fem stegen i en fönsterrenovering är följande:

 

  1. Göra rent glaset från damm för att minimera riskerna för glassprickor. Markera därefter rutorna med maskeringstejp eller tuschpenna
  2. Använda kittlampa för att få bort kittet. Lampan går att hyra på länsmuseer men kostar annars 10 000 kronor. Börja med att värma kittet med lampan tills det blir mjukt. Sätt en metallbit över spröjsen som skydd mot träet.
  3. Att försiktigt ta bort stiftet med hjälp av en sidavbitare. Lyft sedan glaset ur bågen försiktigt. Lägg rutan på en plan yta och skrapa försiktigt bort överskottskittet.
  4. Skrapa loss all lös färg från bågen. Det går också att skrapa beslagen men använd då en gammal skrapa. Låt beslaget sitta kvar om det ser friskt ut och sitter bra. Skrapa därefter bort färgrester och skölj noga med vatten.
  5. Grunda alla trärena ytor före kittning. Innan du grundar ska du använda en blandning av terpentin och linolja. Olja ytorna ordentligt. Grunda därefter träytorna.

 

 

Vikten av fönsterljus

 

Enligt smt.se är förhållandet mellan ljus under dagen och kvällstimmarna viktig. Exponeringen av solljus är inte tillräcklig under vintern. Har du inte möjlighet att ta dig ut på lunchrasten när du är på jobbet– kan stora fönster med ljusinsläpp i alla fall hjälpa. Med rätt ljus kan även större ytor lysa upp som gör att rummet känns ljusare. Mörka hörn speciellt som dn.se skriver om. Det är särskilt med ljus och soltimmar nu under vintern när risker för sjukdomar ökar. Att vakna och gå hem i mörker ökar risken för årstidsbunden depression som det går att läsa om i svd.se. Ljusinsläpp hemma och på kontoret är därför oerhört viktigt.