Ska du renovera i huset och har planer på att lägga nytt golv? Då kan det vara en god idé att se över om du kanske behöver genomföra en golvutjämning innan det nya golvet kan läggas – många äldre hus och villors grund sjunker nämligen med åren vilket kan resultera i att även golvet sjunker på vissa ställen.

Om du har planer på att lägga nytt golv hemma kan det vara en god idé att inleda förarbetet med att noggrant se över golvet skick. En vanlig sak som sker med åren är nämligen att marken som husgrunden står på sjunker eller förändras vilket också medför att det kan krävas en golvutjämning innan ett nytt golv kan läggas. Det är något som kanske låter krångligt och svårt, men som tur är finns flera företag som specialiserar sig just på den här sotens uppdrag så det är bara att anlita dem att göra utjämningen. Fördelen med det är att jobbet blir fackmannamässigt utfört och att man kan lita på att det blir bra gjort helt enkelt. En nackdel är såklart att detta kostar en slant. Därför kan det vara bra att ta med en golvutjämning i beräkningen över vad det kommer kosta att renovera eller lägga nytt golv. Men en bra sak att också tänka på är att inte vara dumsnål. Väljer man till exempel ett billigt trägolv bara för att det ät billigt kan man räkna med att det kan komma att kosta en i längden. Något som bland annat Sydsvenskan uppmärksammar är hur billiga trägolv ofta också är tunna trägolv vilket betyder att de inte går att slipa när de väl blir slitna – och då är det bara att kassera det och köpa nytt. En dubbel golvkostnad med andra ord.

Tips om golv efter golvutjämningen

Det bästa du kan göra när du genomfört en golvutjämning är att sätta igång med själva golvrenoveringen. Kan trägolvet slipas upp och bli fint igen eller ska du lägga klickgolv på ett plastmattegolv? Här är några tips från snickaren Jan Ohlis att tänka på för att få ett bra resultat:

  • Nytt på gammalt – du behöver inte krångla med att slita loss det gamla golvet utan kan lägga det nya ovanpå bara, det är både lättare och mindre tidskrävande.
  • Ta bort trösklarna och lägg tillbaka efter att golvet är lagt – för att få ett fint resultat vid trösklar är det lättast att ta bort dem, lägga golvet och sätta tillbaka dem igen så får du inga fula anslutningar eller skarvar. Alternativt kan du fasa ut trösklarna helt eller köpa nya för en komplett ny look.
  • Högre golv med golvvärme – tänk på att om du väljer att installera golvvärme så kommer du att behöva höja golvet en aning, så se till att du gör detta i ett rum som har mycket rymd, annars kan detta göra att rummet känns mindre.
  • Superviktigt med plana ytor – oavsett om du ska lägga golvet på ett befintligt golv eller om du ska lägga ett helt nytt är det superviktigt att golvet är jämnt, undersök därför om en golvutjämning är nödvändig.

Vilken sorts golv ska man helst lägga?

Vad för sorts golv som man väljer att lägga är en högst individuell smaksak, alla gillar olika. Men för att få lite inspiration om vilken typ av golv man kan välja på är ett tips att läsa artikeln ”Nytt golv – tips och 3 trendiga stilar” i Aftonbladet och denna hittas genom att klicka här. Lycka till!