Det kan finnas många anledningar till att bygga ett staket kring sin tomt. Det finns dock mycket som du bör tänka på innan du sätter igång. I vissa fall måste du ansöka om bygglov, i andra fall är det inte nödvändigt.Gärdesgård på hagmark

Har du objudna gäster i din trädgård som du vill hålla ute? Eller vill du hindra att dina barn springer ut på vägen? I båda dessa fall, och i många andra, är ett staket lösningen på ditt problem. Innan du sätter igång med bygget är det dock viktigt att du kolla vilka tillstånd du behöver. Annars kan det sluta med att du måste riva vad du precis byggt.

Om ett staket eller plank uppförs för att skapa en skyddad uteplats, max 3,6 meter från bostadshuset och inte mer än 4,5 meter från tomtgränsen, behövs inget bygglov så länge som höjden på bygget inte överstiger 1,8 meter, skriver Habo kommun på sin webbplats. Andra kommuner kan dock ha andra regler, och därför är det viktigt att du kontaktar just din kommun för att ta reda på vad som gäller. Gör detta redan nu, så att du kan söka bygglov i tid om detta skulle behövas. Handläggningstiden för ditt ärende kan nämligen vara ganska lång.

Olika typer av staket

När du har bestämt dig för att bygga ett staket är nästa fråga vilken typ av staket du ska ha. Det finns många valmöjligheter, både när det gäller själva utseende och när det kommer till hur staketet ska förankras i marken.

I det här klippet kan du se hur gör för att sätta stolpar för hand, om du föredrar att göra på det sättet.

I Expressen hittar du också ett bildspel med exempel på olika typer av staket, som kan passa i olika sammanhang. Bildspelet finns här. En av stakettyperna är en klassisk gärdesgård. Vill du bygga den själv hittar du instruktionerna här.