Är det dags att byta fönster hemma eller på stugan? Tänk på att sprillans nya fönster både är dyra att köpa och ofta kräver experthjälp för att sätta in, så varför inte bara renovera dina befintliga fönster? Här är några enkla tips till dig som är sugen på att fönsterrenovera.

Om du ska byta fönster kan du anlita ett proffs för att få hjälp med detta, men ska du bara renovera dina befintliga fönster så går det alldeles utmärkt att göra detta helt själv. Var bara på det klara med att en fönsterrenovering kräver en hel del tid och tålamod, speciellt om man aldrig tidigare gett sig på ett sådant projekt förr.

Går att renovera för bättre energibevaring

Många tror att det krävs ett helt fönsterbyte när man vill täta hemmet för att bli av med drag eller när man vill förminska sin energiförbrukning, men det stämmer inte riktigt. I en intervju med Upsala Nya Tidningar berättar fönsterrenoveraren Fredrik om hur man faktiskt kan renovera fönster så de blir tätare, allt man då behöver göra är att byta ut innerglaset mot ett energiglas. Själva ytterrutan behåller man som den är och det gör att man samtidigt bevarar fönstrets charm såsom man ser det utifrån.

”– Så även om man sätter i energiglas så har man kvar känslan, vilket jag tycker är kul och viktigt.”

Knepet för att lyckas med renoveringen

Vill man lyckas med sin fönsterrenovering finns ett knep att ta till, och det är att man ska använda rätt sorts verktyg och inte slarva sig igenom arbetet. Och vill man fräscha till med lite ommålning kan man använda en värmelampa för att enklare skrapa bort den gamla färgen och det kitt som sitter på fönsterramen. Vad du däremot inte ska använda är en värmepistol, i sådana blir värmet alldeles för hög och kan göra att glaset spricker. Sedan innan det är dags att måla är det viktigt att kolla så all fukt är borta och det gör du enklast såsom proffsen gör det – med hjälp av en enkel fuktmätare som visar när värdet är under 15 procent vilket är optimalt.