En kakelugn ger verkligen sköna tillfällen att koppla av och njuta men det krävs också att den fungerar som den ska och att den blir korrekt installerad. Därför är det en god idé att ta hjälp av en kunnig murare som låter allt falla på plats så att din kakelugn inte riskerar att bli utdömd vid ett senare tillfälle.

En murare gör inte bara själva installationen av kakelugnen, denne kan även ge sig i kast med att renovera äldre modeller och bygga om en befintlig öppen spis så att ditt hem får en mysig prägel och unik karaktär. Och det är värt att nämna att du kan använda dig av ROT-avdrag för att installera en kakelugn. För att hitta en lämplig fackman kan du söka på t.ex murare Stockholm eller från någon annanstans.

Ta hjälp av en murares flinka händer

Hur mycket det kostar att anlita en murare till ditt kakelugnsprojekt varierar, men det går vanligtvis till på det viset att du får en offert först. Det första steget i processen är att först tala med din kommuns skorstensfejarmästare för att få en grundlig kontroll. Ibland kan ett bygglov behövas för skorstenens bygge. Det finns många regler angående tilluftskanaler, eldstadsplanering, bärande underlag, brandskydd och rökkanaler. En kakelugn måste kunna ”andas” ordentligt. Du kan läsa mer om vad som gäller på Boverkets hemsida.

Installationen kan man sammanfatta i följande punkter:

  • Gör hål i golvet och förbered
  • Mura ett fundament
  • Mura spisfoten
  • Montering av den nedre delen av kakelugnen
  • Montering över spiselkrans
  • Skapa skorstensanslutning till kakelugnen
  • Klä in kakelugnen

Vissa murare är specialiserade på just kakelugnar medan andra har en bredare erfarenhet med vedspisar, skorstenar o.s.v. Tänk på att nya regler för vedspisar gäller.

Öka värdet på ditt hus

Om kakelugnen eller den öppna spisen installerats korrekt och gjorts med omsorg så finns det goda chanser för din fastighet att öka i pris, skriver Expressen. Dessa gamla värmespridare som förr minskade i popularitet har återigen blivit trendiga.