Hur får man hemmet fritt från gifter och mer miljövänligt? Det gäller att börja i små steg och tänka efter innan man köper det allra billigaste alternativet på marknaden. Det gäller både inför renoveringar som inför storstädningen.

 

Om du inhandlar material till renoveringen hemma brukar du även behöva slänga den gamla inredningen i till exempel köket, som du slitit ut. Det gör du bäst i en smart BigBag som hämtas upp. På så sätt blir det både enkelt för dig och bättre sorterat för miljön.

 

Vad mer är bra att tänka på när det kommer till material? Jo gärna att virket och inredningen du köper är av god kvalitet så att de varken släpper ifrån sig kemikalier eller brakar ihop inom några år. I en artikel i Expressen går det att läsa om giftfritt trä bland annat. Det finns flera alternativ för den som vill bygga miljövänligt, som:

  • Kiselbehandlad nordisk fura
  • Ek, lärk och ceder med lång hållbarhet
  • Komposit tillverkad av träspill
  • Återvunnen plast
  • Värmebehandlat trä
  • Ekologiskt virke som Organowood

 

Ett giftfritt hem

Andra sätt att få ett giftfritt hem går det bland annat att läsa om i en artikel i UNT. Det pratas nämligen en hel del om så kallad plastbantning. Det är inte så lätt att veta vad som är giftigt och vad som inte är det. Något som en kan ha som riktlinje är att engångsprylar inte är gjorda för att återanvändas, de börjar läcka gifter då. Sedan får det alltid att städa med varmt vatten och såpa i stället för att använda starka kemikalier.

Titta efter miljömärkta produkter i affärerna, de alternativ som är kravmärkta, ekologiska och certifierade – det kan vara allt från material, mat, leksaker till inredning som möbler. Dessa är snälla mot både människa, djur och natur. Än så länge kostar de oftast lite mer, men ju fler företag som satsar på rena alternativt desto mer kommer konkurrensen att pressa ner priserna även på dessa typer av produkter.

Sätt att vara miljösmart på

Hemma är det lättare än man kan tro att övermanna miljöovanor, det gäller bara att veta var man ska börja. Vanliga energibovar i hemmet är gamla frysboxar, elslingor, element som står på i onödan, dragiga fönster, halvfulla tvättmaskiner, gammal färg som sopsorteras fel. Mer om detta kan man läsa om i denna artikel på Naturskyddsföreningen.