Ett alternativ till att stycka upp din tomt är att investera i ett attefallshus och istället hyra ut den del av tomten med attefallshuset. Det ger dig möjlighet att få intäkter på en del av tomten som du ändå inte använder, vilket gör att du slipper stycka upp tomten och sälja en del.

Om du är ute efter intäkter så kan du istället för att stycka av tomten köpa ett attefallshus och sedan hyra ut en del av tomten. Ett attefallshus är en perfekt investering om du vill få ett ytterligare bostadshus på din tomt. Till skillnad mot en friggebod, som högst får vara på 15 kvadratmeter utan byggnadslov, så kan du bygga ett attefallshus på upp till 25 kvadratmeter utan byggnadslov. Ett attefallshus kan du köpa i moduler för en rimlig investering vilket gör att du snabbt kan få huset på plats. Ett attefallshus kan användas som bostadshus, både som säsongsboende och som permanentboende. Det krävs inget byggnadslov om attefallshuset är maximalt 25 kvadratmeter men det går också att ansöka om byggnadslov och därefter sätta upp ett större attefallshus. Dock kan det krävas byggnadslov om du bor i ett skyddsklassat bostadsområde där det finns regler för hur mycket du kan förändra på din tomt.

Fördelar med ett attefallshus

Om du har en stor tomt som du egentligen inte använder fullt ut så kan det vara en bra investering att sätta upp ett attefallshus på tomten och därefter hyra ut en del av tomten. Det finns även många andra bra fördelar men att investera i ett attefallshus. Nedan finner du några av fördelarna med ett attefallshus.

  • Du kan sätta upp ett attefalls hus på upp till hela 25 kvadratmeter utan byggnadslov.
  • Ett attefallshus kan isoleras och inredas för permanent boende.
  • Kostnaden för att köpa och upprätta ett attefallshus på tomten är relativt låga. Därefter så är det bara upp till dig hur du vill inreda och utforma ditt attefallshus.
  • I stället för att stycka upp tomten så kan det vara en bättre investering att köpa ett attefallshus och sedan hyra ut den del av tomten med attefallshuset.