Utekök med grillSommaren står för dörren, och många börjar drömma om att kunna laga mat ute i det fria. Att bygga ett enkelt utekök är inte ett stort projekt, så man kan ha det klart redan till sommaren.

Om sommaren blir fin, och det hoppas vi verkligen att den blir, finns det inget härligare än att kunna stå utomhus och laga mat. Att bygga ett utekök är inte så svårt, men det är viktigt att man utgår från de behov som man själv har, och den typ av matlagning som man för det mesta ägnar sig åt. Om man helst wokar allt i samma panna behöver man kanske bara en platta eller brännare, men om man för det mesta tillagar en kastrull med potatis, en med grönsaker, en med sås och steker kött eller fisk i en stekpanna, då behöver man fler plattor. Den som helst grillar på sommaren behöver kanske å andra sidan ingen platta alls. Då blir uteköket snarare ett komplement till grillen.

Många vill laga mat över gaslåga i sitt utekök, men det finns faktiskt ett alternativ. Det går att köpa portabla induktionsplattor att ställa på bänken i uteköket. De är säkrare än gaslågor, och en annan fördel är att de inte är lika stöldbegärliga som gasoltuber.

Vill man ha gas i uteköket finns det många alternativ: gashällar för inomhusbruk, för husbil, m.m. Man kan också strunta i allt vad tillagningsmöjligheter heter, och helt enkelt använda spisen inne i huset. För att det ska fungera tillfredsställande krävs dock att uteköket är placerat nära det riktiga köket.

Tips när du planerar ditt utekök

  1. Basen i ett utekök är ett eller flera avlastningsbord eller kökbänkar. Man kan köpa ett rullbord i lagom höjd, eller bygga egna avlastningsytor. Ska köket stå utomhus året runt är det viktigt att man lackar, olja eller betsar allt trä så att det håller.
  2. Om du bygger köket vid en vägg, sätt upp krokar eller hyllor där du kan förvara redskap som behövs i köket. Om trädgården är omgärdad av en mur eller ett plank kan man sätta upp hyllorna och krokarna på detta. Täta hålen så att fukt inte kan tränga in.
  3. Att kunna använda egenodlade kryddor i matlagningen höjer upplevelsen flera steg. Plantera kryddor och andra köksväxter i krukor eller pallkragar i närheten av utköket. Om man anlägger en pergola med klättrande köksväxter får man mera rumskänsla kring sitt utekök.
  4. Ju mer man kan dubbelanvända, desto mer pengar sparar man, och desto mindre tid tar det att få ihop sitt utekök. Planera ett utekök där du kan använda så mycket som möjligt av det du redan har i ditt vanliga kök, eller som på annat sätt finns i närheten. Kanske behöver du t.ex. inte dra ut vatten till ditt utekök, det kanske räcker med trädgårdsslangen.
  5. Se till att det finns en matplats i anslutning till uteköket. Tanken är ju att du ska vara social samtidigt som du lagar mat.
  6. Slutligen håll det enkelt, men kom ihåg att man nästan alltid behöver mer avslastningsyta än man tror. Räkna inte med att få ett utekök som fungerar perfekt redan första året. Det kommer att dröja några år innan man har sina drömmars utekök, men det är härligt från allra första början.

Fler tips för utekök finns här.