Under en stor del av 1900-talets hälft lade byggföretagen inte vidare värst krut på vare sig kvalitet eller säkerhet när hus byggdes. Annat är det nu! Bland det första som byggherrar tänker på när inbrott och bränder är vanligt förekommande i större fastigheter, är säkerhetsdörrar.

Till nybyggnationer är det mycket viktigt att få det rätt från början. Dels på grund av inbrottsrisken och dels för att förhindra eld och lågors spridning. Därför är säkerhetsdörren till både lägenheterna och till källarförråden a och o för allas trygghet och trevnad. Dörrarna hittas främst som bekant på https://dorrakuten.se/ där man tagit hänsyn till allt ur säkerhetsaspekt.

man flyr undan brandVarför brandskyddet bör prioriteras

Välj inte bara säkerhetsdörrar som andra människor har svårt att ta sig igenom – även brand måste hålla sig i schack för att inte sprida sig i utrymmen som senare tar sig vidare och orsakar stor skada på de boende. Med branddörrar bör och ska dessutom övrigt brandskydd installeras såsom brandvarnare, brandsläckare, sprinklers och brandyxor med mera. Vi kommer säkert ihåg tragiska bränder i flerfamiljshus såsom den i London under 2016 som krävde flera människoliv och ett totalförstört hus eftersom materialet visade sig vara brandfarligt.

Säkerhetsdörrar till lägenheterna

Nya fastigheter är ofta mycket dyra, både för hyresgäster och om det handlar om bostadsrätter. Billiga hyreshus som uppfördes på 70-talet har blivit lite av ett minne blott, trots Sveriges stora bostadsbrist, främst på billigare lägenheter. Eftersom många människor med god ekonomi bor i många av dessa finare bostäder är det viktigt med säkerhetsdörrar för att förhindra uppkomsten av inbrott. En riktigt bra säkerhetsdörr tryggar de boende och agerar även ljuddämpare från trapphuset. Om alla dörrar i huset är utrustade med säkerhetsanordningar och tjockt material som vare sig släpper in obehöriga eller eldens flammor, blir fastigheten också mer lukrativ att bo i.