Har du ett sommarställe som saknar el? I så fall kanske Teslas senaste produkt kan vara något för dig. Det återstår dock att se när den börjar säljas i Sverige.

Tesla är ett företag som framför allt är känt för en sak: att ha gjort elbilen sexig. Bilar som Model S, Model X och Model 3 har fått många motorintresserade att spana in elbilar, och de väcker kraftiga habegär även bland de som inte bryr sig om utsläpp. Men Tesla tillverkar inte bara fordon. Faktum är att det inte ens är huvudsaken.Takpannor på tak

Den svaga punkten hos en elbil är alltid batteriet, och än så länge finns inga batterier som gör att eldrivna bilar på allvar kan konkurrera med de som går på andra drivmedel. Tesla har dock kommit ganska nära. Bättre batterier är också användbara i andra sammanhang. Det är t.ex. ett välkänt dilemma att det är lättast att alstra energi med hjälp av solceller när solen skiner som mest, men att det också är då som energibehovet är som minst. De flesta batterier klarar inte av att lagra energin tillräckligt länge, och med tillräckligt liten energiförlust, för att effektivt kunna energi från solceller.

Tesla på taket

Nu lanserar dock Tesla takpannor med inbyggda solceller, som kan anslutas till företagets egenutvecklade hushållsbatteri Powerwall. Det går inte att spara energi i flera månader, åtminstone inte ännu, men det går utmärkt att alstra elektricitet under dagen som kan användas när det blivit mörkt.

Det som gör systemet riktigt intressant är den ekonomiska aspekten: enligt uppgifter i amerikanska medier kommer Teslas takpannor inte att kosta mer än att lägga ett vanligt tak, och det är livstidsgaranti på pannorna, samt 30 års garanti på strömmen och vädertåligheten. Om, och när, takpannorna kommer till Sverige, och vilka villkoren och priset kommer att vara då, är inte känt ännu. Men en sak är säker, och det är att takpannorna är mycket intressanta. Än så länge finns de i tre utseenden, samtliga i amerikansk stil. Mer om dem finns att läsa här.